אם אתם או קרוב משפחתכם קיבלתם טיפול רפואי שגרם לנכות קשה, החמיר מצב רפואי קיים, יצר עוגמת נפש, סבל וכאב, הביא לאובדן כושר העבודה או חלילה גרם למוות, עומדת בפניכם האפשרות להגיש כנגד הרופא או המוסד הרפואי תביעה בגין רשלנות רפואית.
עם זאת, דעו כי מדובר בהליך שאינו פשוט לביצוע ולעיתים גם כזה שאינו כדאי מבחינה כלכלית. לפני הגשת תביעה שכזו עליכם לבצע מספר רב של שיקולים ומומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בתחום, אולם להלן תוצגנה ארבע שאלות מהותיות העשויות להוות את הבסיס להחלטה האם להתקדם בתהליך או לא.
האם אכן הייתה רשלנות?
גם אם נדמה שהיה פגם בהתנהלות הרופא או המוסד הרפואי, הרי שלרובנו אין את הידע המקצועי הדרוש על מנת לקבוע האם אכן התרחשה רשלנות רפואית. במקרים רבים, מבחינה מדוקדקת בעין מקצועית עולה כי ההתנהגות של הצוות הרפואי והטיפול שניתן למטופל היו לגיטימיים תחת הנסיבות. זו הסיבה שיש להתייעץ עם רופא מומחה חיצוני, בעל הידע המתאים לעריכת בחינה של הנסיבות, קריאת המסמכים הרפואיים ומתן חוות דעת אובייקטיבית. הרופא המומחה עשוי לקבוע כי לא היה פגם בהתנהלות הרופא או המוסד הרפואי, ואז התביעה חסרת בסיס ממשי. רק אם הרופא המומחה מציין כי אכן הייתה התרשלות בהליך הרפואי, ניתן לשקול את המשך הגשת התביעה.
מהי מהות הנזק?
אם בעקבות ההליך הרפואי לא נגרם נזק, או שהנזק מזערי וחלף בתוך זמן קצר, סביר להניח כי הגשת תביעה איננה כדאית מבחינה כלכלית, משום שהסכום שיידרש לשם התביעה יהיה גבוה מסכום הפיצוי שיתקבל במקרה של זכייה. לעומת זאת, אם ניתן להוכיח כי נגרם נזק ממשי ואפשר להעריכו באחוזי נכות, יתכן שתביעת פיצויים תהיה כדאית.
האם קיים קשר סיבתי?
במקרים רבים, על אף שנדמה כי קיים קשר ישיר חד משמעי בין הטיפול הרפואי לבין הנזק שנגרם למטופל, הרי שקשה להוכיח אותו מבחינה משפטית. אם לא ניתן להוכיח את הקשר הסיבתי בבית המשפט, התביעה לא תצלח.
האם זה כדאי?
פעמים רבות, גם אם היה פגם בתהליך הרפואי וניתן להוכיח זאת בבית המשפט, הרי שהדבר אינו כדאי מבחינה כלכלית. זאת משום שמבין כל תביעות הנזיקין, עלות הגשת תביעת רשלנות רפואית היא הגבוהה ביותר, בגלל הצורך לממן חוות דעת של רופאים חיצוניים ולשלם אגרות לבית המשפט. לכן כדאי לבצע חישוב מדויק ומפורט ככל האפשר של כל העלויות הצפויות להיות כרוכות בתיק עוד לפני שמתחילים בביצועו, ולהימנע ממצב שבו עלות ניהול התיק תהיה גבוהה יותר מסכום הפיצוי שייפסק לטובתכם במקרה בו תזכו בתביעה.
כדאי לדעת
בכל שנה מוגשות במדינת ישראל עשרות ואף אלפי תביעות רשלנות רפואית, בנושאים כגון ניתוחים פלסטיים, אי-אבחון גידולים ממאירים, מעקב הריון, לידה, מתן תרופות שאינן מתאימות ועוד. ממוצע הפיצויים הנפסקים על ידי בתי המשפט עבור המטופלים (או מי מטעמם) עומד על עשרות אלפי ש"ח ולעיתים יותר. סקרים בנושא מצביעים על כך שמשרד הבריאות, קופות החולים וחברות הביטוח משלמות בכל שנה למעלה מרבע מיליארד שקלים בגין תביעות מסוג זה.
אם התשובות לכל השאלות שהועלו לעיל הן חיוביות – דהיינו הוכח כי אכן הייתה רשלנות; אכן נגרם נזק ממשי ואולי גם אחוזי נכות לצמיתות; הוכח קשר סיבתי והתובע הגיע למסקנה כי גובה הפיצוי המשוער הופך את תהליך התביעה לכדאי מבחינה כלכלית – אזי יש טעם לתבוע.
תגובות אחרונות